poniedziałek, 17 lutego 2014

SUPERFOODS





SUPERFOODS: Jabłka



Słysząc termin superfoods na myśl przychodzą nam od razu egzotyczne owoce z najdalszych zakątków świata. Tymczasem jednym z najbardziej wartościowych owoców dostępnych w naszym kraju bez najmniejszego wysiłku są często niedoceniane przez nas jabłka. Zawierają one mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, są smaczne i niedrogie. Jabłka najlepiej jeść ze skórką i gniazdem nasiennym, ponieważ właśnie tam ukryte są najcenniejsze dla naszego zdrowia składniki.


Oto korzyści płynące ze spożywania jabłek:


Wzmacniają naszą odporność

Jabłka zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.  Sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętajmy, że 70proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit.


Chronią serce

Zawarte w jabłkach flawonoidy mają także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalają blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, przez co są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi, a także przyspieszają regenerację ich ścian.


Pozytywnie wpływają na kondycję skóry

Zawarte w jabłkach  minerały: żelazo, cynk,  potas, krzem, a także witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B sprawiają, że jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry poprzez ochronę zawartego w niej kolagenu. Jabłka to również skarbnica przeciwutleniaczy, przez co przyczyniają się one do przedłużania życia komórek w naszym ciele. Witamina C ma ogromne znaczenie przy biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając w ten sposób wiotczeniu skóry, a tym samym zapewniając jej młody wygląd. Witaminy tej najwięcej znajdziemy w małych, kwaśnych jabłkach.


Działają dobroczynnie na układ trawienny

Niezwykle cennym składnikiem jabłek jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn. Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę wątroby. Jedzenie jabłek usprawnia proces trawienia i hamuje apetyt. Jest to możliwe właśnie dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz