31 LIPC A 2014
Superfoods: JARMUŻ
Czy próbowałyście już jednego z
najzdrowszych warzyw świata? Nie? Czas nadrobić zaległości! Jarmuż to warzywo,
które niezwykle często gościło na stołach Europejczyków w czasach średniowiecza.
Potem jego popularność znacznie spadła. Dziś znów cieszy się wielkim
zainteresowaniem zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Trudno się
dziwić, jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa!
Wartości odżywcze jarmużu
Filiżanka jarmużu to
jedynie 35
kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych.
W takiej porcji znajduje się:
W takiej porcji znajduje się:
- 15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B
- 40% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę of C
- 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
- 5 gramów błonnika
- a także kwasu foliowy, beta-karoten, potas, żelazo i fosfor.
Walory zdrowotne
jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną
zawartością witamin antyoksydacyjnych. Zawiera mnóstwo witaminy C, więcej mają jedynie
papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie
się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa
powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Przeciwrakowe działanie roślin z rodzaju kapustowatych jest znane od wielu lat. Dotychczas niewiele było jednak wiadomo na temat mechanizmu ich działania. Warzywa z rodziny kapustowatychzawierają związki zwane izotiocyjanianami, które, są odpowiedzialne za profilaktyczne i lecznicze działanie tych warzyw wobec nowotworów. Jednym z najistotniejszych związków z tej grupy jest sulforafan (SFN).
Testy laboratoryjne na komórkach ludzkich wykazały także jego tokstyczność względem raka piersi przy zachowaniu zerowej szkodliwości dla komórek zdrowych. Dzięki eksperymentom wykazano, że mechanizm działania SFN jest łudząco podobny do aktywności taksanów oraz winkrystyny (popularnych leków stosowanych w chemioterapii nowotworów). Lecznicze składnik jarmużu są znacznie mniej aktywne od typowych leków stosowanych w chemioterapii, znacznie obniżona jest jednak jego toksyczność. Pozwala to na stosowanie go przez lata bez wywoływania jakichkolwiek negatywnych objawów.
Oto moje
ulubione sposoby na wykorzystanie jarmużu:
- Zielone smoothie
Zmiksuj
2 garście liści jarmużu, kiwi, banana, jagody goji, siemię lniane, łyżeczkę
miodu, miętę, szklankę wody mineralnej
źródło: pinterest.com
- Sałatka z jarmużem
Jarmuż
może z powodzeniem zastąpić każdy rodzaj sałaty. Do jego liści dodaj swoje
ulubione składniki: kurczaka, tuńczyka, ciecierzycę, fasolę, skrop oliwą z oliwek
źródło: pinterest.com
- Puree
Do
ugotowanych ziemniaków dodaj 2 garście zblanszowanych liści jarmużu, za pomocą
tłuczka rozgnieć warzywa na gładką masę
źródło: pinterest.com
Jarmuż
w świetnej cenie znalazłam ostatnio w Biedronce. Warzywo, w przeciwieństwie do
sałaty nie psuje się w lodówce nawet przez tydzień. Na zdrowie!
27 MAJA 2014
Dobrze zacznij, by dobrze skończyć
Często
od tego, jak rozpoczniemy dzień zależy czy będzie on udany aż do wieczora. Mam
tu na myśli zarówno nasz nastrój, jak i dokonywanie np. żywieniowych wyborów. Jeśli
uda mi się zmotywować do tego, by poćwiczyć przed wyjściem do pracy, a potem
zjeść zdrowe śniadanie, zwykle przez resztę dnia pilnuję, by to co jem było
zdrowe i odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości energetycznej. Jak
powinien wyglądać „fit poranek”? Oto moje propozycje:
1.
Ciepła woda z cytryną
Pobudza
układ pokarmowy do pracy i odkwasza organizm. Dawka witaminy C zbawiennie
wpływa na naszą cerę. Należy wypić szklankę zaraz po wstaniu z łóżka.
źródło: pinterest.com
2.
Pobudzające ćwiczenia
Wykonaj
2-3 serie ulubionych ćwiczeń (przysiady, pompki, deska, brzuszki, krzesło,
nożyce). Ja zwykle staram się, żeby wprawić w ruch mięśnie wszystkich partii
ciała (pośladki, nogi, brzuch, ramiona, klatka piersiowa, plecy). Rozpocznij od
30-40 pajacyków, aby spowodować wzrost tętna. Dawka pozytywnej energii
gwarantowana! Zmobilizować się jest ciężko, zwłaszcza rano (wiem to doskonale),
jeśli już jednak przełamiesz opór i wskoczysz w sportowy strój, nie będziesz
żałować!
źródło: pinterest.com
3. Orzeźwiający prysznic
Po
intensywnych ćwiczeniach niezbędny jest orzeźwiający prysznic. Pięknie pachnący
olejek lub peeling wprawi Cię w jeszcze lepszy nastrój. Potem wsmaruj w ciało
oliwkę lub balsam i spryskaj ciało ulubionymi perfumami.
źródło: pinterest.com
4.
Energetyczne śniadanie
Po
tak intensywnie rozpoczętym dniu należy Ci się solidna dawka kalorii, które
będziesz spalać aż do drugiego śniadania albo nawet lunchu. Moje propozycje na
zdrowe i pożywne śniadanie znajdziecie tutaj
źródło: pinterest.com
5.
Pozytywne nastawienie
Wychodząc
z domu po tak rozpoczętym dniu możesz sobie pogratulować. Zrobiłaś coś dla
siebie, pokonałaś naturalną skłonność do unikania wysiłku. Teraz pozostaje już „tylko”
pilnować się, by w ciągu dnia nie zaprzepaścić tego, na co pracowałaś rano.
Zapewniam, że teraz będzie to dużo prostsze, a Ty będziesz znacznie bardziej
zmotywowana.
źródło: pinterest.com
3 MAJA 2014
Na kolację
Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że dla mnie kolacja to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego? Bo to właśnie z nią mam zawsze największe problemy. Przygotowanie śniadania przychodzi mi gładko (kilka propozycji przedstawiałam tutaj), do pracy zabieram zwykle odpowiednio zbilansowane posiłki, przygotowane wcześniej w domu (drugie śniadanie + lunch). Obiad też zwykle przygotowuję sama po powrocie do domu. Niestety zajęta domowymi obowiązkami często zapominam o 3-godzinnej przerwie miedzy posiłkami i ok. 21-22 dopada mnie „wilczy głód”. Rzadko jestem wtedy w stanie zadowolić się marchewką lub jabłkiem. Jednakże nowy cel, jaki mam zamiar osiągnąć do września wymaga ode mnie dużej samodyscypliny. Wieczornemu podjadaniu mówimy stanowcze NIE. Co zatem zamierzam jeść na kolację? Zasada jest prosta: źródło wartościowego białka plus warzywa i zero węglowodanów.
1. Sałatki
Wybierzcie swój ulubiony rodzaj
sałaty (ja zwykle jadam roszponkę, rukolę, sałatę masłową lub rzymską) i
dodajcie kilka warzyw – pomidora, ogórek, paprykę. Jeśli sama sałata z
warzywami to dla Was niewystarczająca porcja (zwłaszcza po treningu) dodajcie np.
tuńczyka, krewetki lub pieczonego kurczaka.
2. Pieczona ryba
Łosoś może być zbyt tłusty ale
ryby takie jak pstrąg, śledź czy dorsz z powodzeniem możesz spożywać na kolację.
Posyp rybę dużą ilością przypraw (jednak dodaj jak najmniej soli), skrop
cytryną, dodaj kilka ząbków czosnku, zawiń w folię i wstaw do piekarnika.
3. Grillowane lub pieczone warzywa
To jeden z moich ulubionych
przepisów. Pokrój w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, dodaj ulubione
przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, tymianek) skrop odrobiną oliwy z
oliwek i piecz w piekarniku aż zmiękną.
4. Pieczony kurczak lub indyk z
warzywami
Przyprawiamy średniej wielkości
filet z piersi kurczaka lub indyka, marynujemy go w ulubionych przyprawach,
pieczemy w piekarniku. Podajemy z ugotowaną zieloną fasolką lub szparagami.
5. Guacamole
Osobiście nie przepadam za
oryginalną wersją z limonką, dlatego dość mdły smak avocado przełamuję dodając
miąższ pomidora. Pieprz, odrobina soli i gotowe!
6. Zupa
krem
Gotowana na kostce przygotowanej
wcześniej z zamrożonego rosołu. Do bulionu wystarczy dodać warzywa: marchewkę,
brokuły, seler, por. Gdy zmiękną dodajemy przyprawy i miksujemy.
21 MARCA 2014
Przekąski do pracy
Każda z nas spędza w pracy długie godziny, co nie sprzyja możliwości przygotowywania zdrowych posiłków. Sama zwykle potrafię zmobilizować się do tego, żeby przygotować coś pożywnego i pysznego do biura, robię to wieczorem lub rano, a zakupy planuję tak, aby nie zabrakło w nich produktów, z których szybko mogę przygotować wartościowy posiłek. Problem polega na tym, że pracując przy komputerze mam ochotę na coś słodkiego, co jak wiadomo nie jest ani zdrowe, ani nie służy naszej figurze. Co zatem wybrać kiedy dopadnie Cię pragnienie zjedzenia małego „co nieco”?
1.
Migdały
i orzechy
Pistacje,
orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie – wszystkie
zawierają zdrowe tłuszcze i witaminy, ale uwaga – nie należy z nimi przesadzać
, gdyż mają dużo kalorii.
2.
Marchewki
Świetne
na przekąskę, zawierają dużo witaminy A i wspaniale działają na naszą skórę.
Marchewki dozwolone są właściwie bez ograniczeń – zawierają bardzo mało
kalorii.
3.
Suszone
owoce
Morele,
banany, jabłka – mimo, iż zawierają sporo cukru, są z pewnością lepszym wyborem
niż czekoladowy batonik lub cukierki. Je również należy spożywać z umiarem.
4.
Wafle
ryżowe
Świetne,
gdy nie masz czasu przygotować ciepłego posiłku. Są źródłem pełnowartościowych
węglowodanów, zaspokajają głód – wystarczy posmarować je serkiem naturalnym i
mamy gotowy lunch!
5.
Świeże
owoce
Lada
moment nasze sklepy będą ich pełne – truskawki, borówki, maliny. Mają mnóstwo
witamin, a oprócz wartości odżywczych wyróżnia je też wspaniały zapach, który
natychmiast poprawia nastrój.
10 MARCA 2014
NA ŚNIADANIE
W dni powszednie wstaję zazwyczaj o 7:00 rano i mam godzinę do wyjścia do pracy. W tym czasie robię makijaż oraz przygotowuję
śniadanie i posiłki, które zabieram ze sobą do biura. 60 minut to względnie sporo czasu, jednak w praktyce często
zdarza się, że jedno małe potknięcie potrafi całkowicie zdezorganizować
przygotowania - choćby zbyt długo
przygotowywane śniadanie. Jak wiadomo jest to najważniejszy posiłek w ciągu
dnia, dlatego musi być zdrowy, dawać energię na kilka kolejnych godzin,
pobudzać metabolizm do pracy, być możliwie szybki do przyrządzenia no i
oczywiście smaczny!
Oto przykłady śniadaniowego menu, które goszczą na
moim stole najczęściej i spełniają wszystkie powyższe warunki:
1. PŁATKI RYŻOWE/GRYCZANE (nie zawierają glutenu)
Płatki ryżowe/gryczane + owoce do wyboru (banan, gruszka,
kiwi, pomarańcze, truskawki, borówki) + siemię lniane + nasiona chia +owoce
goji
2. KANAPKA Z PEŁNOZIARNISTYM PIECZYWEM (typu pumpernikiel)
Pieczywo pełnoziarniste + wędzony łosoś lub pasta z awokado lub pieczeń z indyka na
zimno lub serek naturalny (bez konserwantów) ze szczypiorkiem i rzodkiewką
3. KOKTAJL OWOCOWY
Zmiksowane: owoce do wyboru (banan, brzoskwinie, kiwi,
truskawki, pomarańcze, maliny) + woda niegazowana + nisiona chia + owoce goji +
miód
4. JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI
Jogurt naturalny + owoce do wyboru (banan, kiwi,
brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, borówki) + miód + nasiona chia + siemię
lniane + owoce goji
Śniadanie popijam zazwyczaj zieloną herbatą, sokiem 100%
(bez dodatku cukru) lub woda z cytryną i miętą.
17 LUTEGO 2014
SUPERFOODS
SUPERFOODS: Jabłka
Słysząc termin superfoods na myśl przychodzą nam od razu egzotyczne owoce z najdalszych zakątków świata. Tymczasem jednym z najbardziej wartościowych owoców dostępnych w naszym kraju bez najmniejszego wysiłku są często niedoceniane przez nas jabłka. Zawierają one mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, są smaczne i niedrogie. Jabłka najlepiej jeść ze skórką i gniazdem nasiennym, ponieważ właśnie tam ukryte są najcenniejsze dla naszego zdrowia składniki.
Oto korzyści płynące ze spożywania jabłek:
Wzmacniają naszą odporność
Jabłka
zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T,
czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Sprzyjają one tworzeniu właściwej flory
bakteryjnej w jelitach. Pamiętajmy, że 70proc. odporności zależy właśnie od
pracy jelit.
Chronią serce
Zawarte w jabłkach flawonoidy mają także niebagatelne
znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalają blaszkom
miażdżycowym przyklejać się do naczyń, przez co są potencjalnym obrońcą przed
miażdżycą. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami
zapalnymi, a także przyspieszają regenerację ich ścian.
Pozytywnie
wpływają na kondycję skóry
Zawarte
w jabłkach minerały: żelazo, cynk, potas, krzem, a także witaminy A, C, E oraz
witaminy z grupy B sprawiają, że jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry
poprzez ochronę zawartego w niej kolagenu. Jabłka to również skarbnica przeciwutleniaczy, przez
co przyczyniają się one do przedłużania życia komórek w naszym ciele. Witamina
C ma ogromne znaczenie przy biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając w ten sposób
wiotczeniu skóry, a tym samym zapewniając jej młody wygląd. Witaminy tej
najwięcej znajdziemy w małych, kwaśnych jabłkach.
Działają
dobroczynnie na układ trawienny
Niezwykle
cennym składnikiem jabłek jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn.
Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w
jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i
zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę
wątroby.
Jedzenie
jabłek usprawnia proces trawienia i hamuje apetyt. Jest to możliwe właśnie
dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu
sygnału o sytości.
14 LUTEGO 2014
ZDROWE ODŻYWIANIE
Hasło "zdrowe odżywanie" pojawia
się ostatnio wszędzie. Każda z nas chce się zdrowo odżywiać, ale co to
właściwie oznacza? Sama od dawna zgłębiam przeróżne źródła odpowiedzi na to
pytanie. Jakiś czas temu miałam okazję pracować ze sportowcami i trenerami
fitness dzięki czemu „wchłonęłam” kilka podstawowych zasad, nabrałam ochoty na
dbanie o formę i zaczęłam interesować się tym co jem pod względem zawartych w
posiłkach witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dieta musi być przede wszystkim
dostosowana do stanu zdrowia. Alergie czy nietolerancje pokarmowe sprawiają, że
są produkty, których w ogóle nie wolno nam spożywać. Komponując jadłospis
musimy także wziąć pod uwagę czynniki takie jak: wiek, płeć, intensywność
wykonywanej pracy czy aktywności fizycznej w ciągu dnia. Ja staram się także
dbać o to, aby moje posiłki były bogate w substancje odżywcze, nie zawierały
konserwantów oraz miały odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów.
Oto najważniejsze zasady jakimi
staram się kierować:
-planowanie (dokładnie planuje co i kiedy będę jadła,
dzięki czemu nie muszę zastępować pełnowartościowego posiłku przypadkowymi
„zapychaczami”)
-jak najmniej przetworzone produkty
-produkty bez konserwantów i sztucznych barwników
-jem pożywne śniadanie
-jem posiłki co 3 – 3,5 godziny
-jem chude mięso, ryby
-warzywa lub owoce w każdym posiłku
-woda z cytryną (szklanka co trzy godziny)
-sprawdzam etykiety produktów spożywczych (czy nie ma w
nich konserwantów, cukru, barwników, jaka jest zawartość białek, węglowodanów i
tłuszczów)
-jak najmniej słodyczy i cukru (tej zasady zdecydowanie
najtrudniej mi się trzymać)
-jak najmniej glutenu
-jak najmniej białej mąki
- jak najmniej soli
-mięso smażę i piekę na oleju kokosowym
-nie używam sztucznych sosów, marynat, kostek rosołowych
-mięso, jajka kupuję tylko ze sprawdzonego źródła
-spożywam bardzo mało produktów mlecznych
-liczbę węglowodanów w posiłku dostosowuję do pory dnia
(rano – najwięcej, wieczorem – w ogóle)
-moja dieta bogata jest w tak zwane superfoods – np. komosę ryżową, jarmuż, owoce Goji, nasiona Chia
13 LUTEGO 2014
POŻYWNY I ZDROWY KOKTAJL Z OWOCAMI GOJI
Są takie dni kiedy mam ochotę na coś lekkiego na śniadanie. Musi to byc jednak coś, co będzie jednocześnie pożywne, da mi energię na kilka nastepnych godzin i oczywiście będzie zdrowe :)
Świetnym pomysłem jest wtedy koktajl owocowy. Oto jedna z moich propozycji:
pół banana
gruszka
garść suszonych owoców GOJI
łyżeczka nasion CHIA
odrobina soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może być również sok z kartonu - 100% i bez dodatku cukru!)
łyżeczka miodu
szklanka wody mineralnej
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Takie śniadanie dostarcza nam wielu składników odżywczych i witamin, daje uczucie sytości i świetnie smakuje.
Pycha!
12 LUTEGO 2014
THAI ROLLS WITH CHICKEN
Od kilku lat zwracam dużą uwagę na to co jem. Posiłki komponuję tak, aby były zdrowe ( czyli dostarczały mi odpowiedniej ilości składników mineralnych, witamin, białka, węglowodanów, nie zawierały konserwantów) oraz żeby były przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Po przeczytaniu kilku książek i artykułów na temat szkodliwości glutenu w diecie dbam również o to, by przygotowywane przeze mnie potrawy nie zawierały go w ogóle lub jak najmniej. Produktem bezglutenowym jest między innymi papier ryżowy, który na stałe zagościł w naszej kuchni.
Dzisiejszy przepis to rollsy z papieru ryżowego z kurczakiem
i warzywami. Zajadamy się nimi oboje, są pyszne i zdrowe!
Składniki:
Ok. 300 gramów kurczaka zagrodowego (dostępny np. w sieci Frisco.pl)
Marynata do mięsa (zdecydowanie warto zrobić ją
samodzielnie): łyżeczka curry, łyżeczka pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich,
dwie łyżeczki papryki czerwonej, miód)
10-15 płatów papieru ryżowego
1 mały ogórek świeży
1 mały ogórek świeży
1 papryka
Kolendra
Sałata (wasza ulubiona odmiana)
Przygotowanie:
1. Kurczaka marynujemy w ziołach i miodzie po czym odstawiamy do lodówki na godzinę
2. Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku, folię smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w cienkie plastry.
3. Kroimy warzywa, płaty ryżowe moczymy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Na płaty papieru ryżowego nakładamy warzywa i plastry kurczaka, zawijamy podobnie jak gołąbki.
4. Gotowe rollsy podajemy na przykład z sosem słodko-kwaśnym bez konserwantów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz