środa, 19 marca 2014

NA ŚNIADANIE





W dni powszednie wstaję zazwyczaj o 7:00 rano i mam godzinę do wyjścia do pracy. W tym czasie robię makijaż oraz przygotowuję śniadanie i posiłki, które zabieram ze sobą do biura. 60 minut to względnie sporo czasu, jednak w praktyce często zdarza się, że jedno małe potknięcie potrafi całkowicie zdezorganizować przygotowania  - choćby zbyt długo przygotowywane śniadanie. Jak wiadomo jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego musi być zdrowy, dawać energię na kilka kolejnych godzin, pobudzać metabolizm do pracy, być możliwie szybki do przyrządzenia no i oczywiście smaczny!

Oto przykłady śniadaniowego menu, które goszczą na moim stole najczęściej i spełniają wszystkie powyższe warunki:

1. PŁATKI RYŻOWE/GRYCZANE (nie zawierają glutenu)

Płatki ryżowe/gryczane + owoce do wyboru (banan, gruszka, kiwi, pomarańcze, truskawki, borówki) + siemię lniane + nasiona chia +owoce goji



2. KANAPKA Z PEŁNOZIARNISTYM PIECZYWEM (typu pumpernikiel)

Pieczywo pełnoziarniste + wędzony łosoś  lub pasta z awokado lub pieczeń z indyka na zimno lub serek naturalny (bez konserwantów) ze szczypiorkiem i rzodkiewką



3. KOKTAJL OWOCOWY

Zmiksowane: owoce do wyboru (banan, brzoskwinie, kiwi, truskawki, pomarańcze, maliny) + woda niegazowana + nisiona chia + owoce goji + miód



 4. JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI

Jogurt naturalny + owoce do wyboru (banan, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, borówki) + miód + nasiona chia + siemię lniane + owoce goji



Śniadanie popijam zazwyczaj zieloną herbatą, sokiem 100% (bez dodatku cukru) lub woda z cytryną i miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz