(czyli dostarczały mi odpowiedniej ilości składników mineralnych, witamin, białka, węglowodanów, nie zawierały konserwantów) oraz żeby były przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Po przeczytaniu kilku książek i artykułów na temat szkodliwości glutenu w diecie dbam również o to, by przygotowywane przeze mnie potrawy nie zawierały go w ogóle lub jak najmniej. Produktem bezglutenowym jest między innymi papier ryżowy, który na stałe zagościł w naszej kuchni.
Dzisiejszy przepis to rollsy z papieru ryżowego z kurczakiem
i warzywami. Zajadamy się nimi oboje, są pyszne i zdrowe!
Składniki:
Ok. 300 gramów kurczaka zagrodowego (dostępny np. w sieci Frisco.pl)
Marynata do mięsa (zdecydowanie warto zrobić ją
samodzielnie): łyżeczka curry, łyżeczka pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich,
dwie łyżeczki papryki czerwonej, miód)
10-15 płatów papieru ryżowego
1 mały ogórek świeży
1 mały ogórek świeży
1 papryka
Kolendra
Sałata (wasza ulubiona odmiana)
Przygotowanie:
1. Kurczaka marynujemy w ziołach i miodzie po czym odstawiamy do lodówki na godzinę
2. Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku, folię smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w cienkie plastry.
3. Kroimy warzywa, płaty ryżowe moczymy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Na płaty papieru ryżowego nakładamy warzywa i plastry kurczaka, zawijamy podobnie jak gołąbki.
4. Gotowe rollsy podajemy na przykład z sosem słodko-kwaśnym bez konserwantów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz