środa, 12 lutego 2014

THAI ROLLS WITH CHICKEN

Od kilku lat zwracam dużą uwagę na to co jem. Posiłki komponuję tak, aby były zdrowe
(czyli dostarczały mi odpowiedniej ilości składników mineralnych, witamin, białka, węglowodanów, nie zawierały konserwantów) oraz  żeby były przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Po przeczytaniu kilku książek i artykułów na temat szkodliwości glutenu w diecie dbam również o to, by przygotowywane przeze mnie potrawy nie zawierały go w ogóle lub jak najmniej. Produktem bezglutenowym jest między innymi papier ryżowy, który na stałe zagościł w naszej kuchni. 


Dzisiejszy przepis to rollsy z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami. Zajadamy się nimi oboje, są pyszne i zdrowe!

Składniki:

Ok. 300 gramów kurczaka zagrodowego (dostępny np. w sieci Frisco.pl)
Marynata do mięsa (zdecydowanie warto zrobić ją samodzielnie): łyżeczka curry, łyżeczka pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich, dwie łyżeczki papryki czerwonej, miód)
10-15 płatów papieru ryżowego
1 mały ogórek świeży
1 papryka
Kolendra
Sałata (wasza ulubiona odmiana)

Przygotowanie:


1. Kurczaka marynujemy w ziołach i miodzie po czym odstawiamy do lodówki na godzinę





2. Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku, folię smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w cienkie plastry.




3. Kroimy warzywa, płaty ryżowe moczymy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Na płaty papieru ryżowego nakładamy warzywa i plastry kurczaka, zawijamy podobnie jak gołąbki.


4. Gotowe rollsy podajemy na przykład z sosem słodko-kwaśnym bez konserwantów.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz