Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że dla mnie kolacja to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego? Bo to właśnie z nią mam zawsze największe problemy. Przygotowanie śniadania przychodzi mi gładko (kilka propozycji przedstawiałam tutaj), do pracy zabieram zwykle odpowiednio zbilansowane posiłki, przygotowane wcześniej w domu (drugie śniadanie + lunch). Obiad też zwykle przygotowuję sama po powrocie do domu. Niestety zajęta domowymi obowiązkami często zapominam o 3-godzinnej przerwie miedzy posiłkami i ok. 21-22 dopada mnie „wilczy głód”. Rzadko jestem wtedy w stanie zadowolić się marchewką lub jabłkiem. Jednakże nowy cel, jaki mam zamiar osiągnąć do września wymaga ode mnie dużej samodyscypliny. Wieczornemu podjadaniu mówimy stanowcze NIE. Co zatem zamierzam jeść na kolację? Zasada jest prosta: źródło wartościowego białka plus warzywa i zero węglowodanów.
1. Sałatki
Wybierzcie swój ulubiony rodzaj
sałaty (ja zwykle jadam roszponkę, rukolę, sałatę masłową lub rzymską) i
dodajcie kilka warzyw – pomidora, ogórek, paprykę. Jeśli sama sałata z
warzywami to dla Was niewystarczająca porcja (zwłaszcza po treningu) dodajcie np.
tuńczyka, krewetki lub pieczonego kurczaka.
2. Pieczona ryba
Łosoś może być zbyt tłusty ale
ryby takie jak pstrąg, śledź czy dorsz z powodzeniem możesz spożywać na kolację.
Posyp rybę dużą ilością przypraw (jednak dodaj jak najmniej soli), skrop
cytryną, dodaj kilka ząbków czosnku, zawiń w folię i wstaw do piekarnika.
3. Grillowane lub pieczone warzywa
To jeden z moich ulubionych
przepisów. Pokrój w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, dodaj ulubione
przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, tymianek) skrop odrobiną oliwy z
oliwek i piecz w piekarniku aż zmiękną.
4. Pieczony kurczak lub indyk z
warzywami
Przyprawiamy średniej wielkości
filet z piersi kurczaka lub indyka, marynujemy go w ulubionych przyprawach,
pieczemy w piekarniku. Podajemy z ugotowaną zieloną fasolką lub szparagami.
5. Guacamole
Osobiście nie przepadam za
oryginalną wersją z limonką, dlatego dość mdły smak avocado przełamuję dodając
miąższ pomidora. Pieprz, odrobina soli i gotowe!
6. Zupa
krem
Gotowana na kostce przygotowanej
wcześniej z zamrożonego rosołu. Do bulionu wystarczy dodać warzywa: marchewkę,
brokuły, seler, por. Gdy zmiękną dodajemy przyprawy i miksujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz