piątek, 31 stycznia 2014

Komosa ryżowa


Cykl Superfoods rozpoczynamy od przedstawienia „najzdrowszego ziarna świata”, czyli KOMOSY RYŻOWEJ.
 Komosa ryżowa (Quinoa) należy do tak zwanych superfoods – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Komosa odznacza się wyjątkowo korzystnymi dla naszego zdrowia właściwościami, zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do cotygodniowego menu.
Dla Inków i Azteków komosa ryżowa stanowiła podstawowy element pożywienia. Jako jedna z nielicznych roślin była w stanie przetrwać wysokości przekraczające 3000 m n.p.m., intensywne słońce, bardzo niską temperaturę oraz brak wody. Nazywali ją „matką wszystkich ziaren”. Quinoa wykazuje odporność na zmiany klimatyczne. Co istotne, w ziarnach komosy ryżowej występują saponiny – związki chemiczne, które są jednocześnie naturalnym środkiem ochronnym rośliny. Dzięki nim w uprawie komosy nie trzeba stosować pestycydów ani innych związków chemicznych. Quinoa z powodzeniem zastąpi ryż, kaszę, czy ziemniaki.
Komosa ryżowa jest bardzo bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera go prawie 20 proc. Znajdują się w niej także wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, między innymi uczestnicząca w syntezie białka histydyna, budująca chrząstki lizyna, stymulująca u dzieci hormon wzrostu i wzmacniająca odporność u dorosłych arginina, a także metionina, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej.
Komosa ryżowa, dzięki niezwykłemu składowi, może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny. W komosie ryżowej występuje wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także ważny w procesie trawienia błonnik. Jak wspomniałam wcześniej, w skorupce występują również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki) i świetnie radzi sobie z bólami migrenowymi.
Ziarna komosy ryżowej są również powszechnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Wspaniale radzą sobie z siejącymi spustoszenie w naszej skórze wolnymi rodnikami, hamują procesy starzenia się skóry, poprawiają jej elastyczność i miękkość. Quinoa świetnie nadaje się do sporządzania domowych maseczek i peelingów.

Peeling z komosy:
Garść zmielonych ziaren komosy
1/5 szklanki letniej wody lub przegotowanego mleka
Łyżeczka miodu
Składniki wymieszać , nałożyć na skórę twarzy, delikatnie masować, po kilku minutach zmyć letnia wodą.
 Agata





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz