czwartek, 31 lipca 2014

Superfoods: JARMUŻ





Czy próbowałyście już jednego z najzdrowszych warzyw świata? Nie? Czas nadrobić zaległości! Jarmuż to warzywo, które niezwykle często gościło na stołach Europejczyków w czasach średniowiecza. Potem jego popularność znacznie spadła. Dziś znów cieszy się wielkim zainteresowaniem zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Trudno się dziwić, jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa!

Wartości odżywcze jarmużu

Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych.

W takiej porcji znajduje się:
  • 15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B
  • 40% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
  • 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę of C
  • 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
  • 5 gramów błonnika
  • a także kwasu foliowy, beta-karoten, potas, żelazo i fosfor.
Walory zdrowotne jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną zawartością witamin antyoksydacyjnych. Zawiera mnóstwo witaminy C, więcej mają jedynie papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Przeciwrakowe działanie roślin z rodzaju kapustowatych jest znane od wielu lat. Dotychczas niewiele było jednak wiadomo na temat mechanizmu ich działania. Warzywa z rodziny kapustowatychzawierają związki zwane izotiocyjanianami, które, są odpowiedzialne za profilaktyczne i lecznicze działanie tych warzyw wobec nowotworów. Jednym z najistotniejszych związków z tej grupy jest sulforafan (SFN).

Testy laboratoryjne na komórkach ludzkich wykazały także jego tokstyczność względem raka piersi przy zachowaniu zerowej szkodliwości dla komórek zdrowych. Dzięki eksperymentom wykazano, że mechanizm działania SFN jest łudząco podobny do aktywności taksanów oraz winkrystyny (popularnych leków stosowanych w chemioterapii nowotworów). Lecznicze składnik jarmużu są znacznie mniej aktywne od typowych leków stosowanych w chemioterapii, znacznie obniżona jest jednak jego toksyczność. Pozwala to na stosowanie go przez lata bez wywoływania jakichkolwiek negatywnych objawów.

Oto moje ulubione sposoby na wykorzystanie jarmużu:

  • Zielone smoothie

      Zmiksuj 2 garście liści jarmużu, kiwi, banana, jagody goji, siemię lniane, łyżeczkę miodu, miętę, szklankę wody mineralnej

 źródło: pinterest.com
 

  • Sałatka z jarmużem

   Jarmuż może z powodzeniem zastąpić każdy rodzaj sałaty. Do jego liści dodaj swoje ulubione składniki: kurczaka, tuńczyka, ciecierzycę, fasolę, skrop oliwą z oliwek


źródło: pinterest.com


  • Puree 

    Do ugotowanych ziemniaków dodaj 2 garście zblanszowanych liści jarmużu, za pomocą tłuczka rozgnieć warzywa na gładką masę

 źródło: pinterest.com

Jarmuż w świetnej cenie znalazłam ostatnio w Biedronce. Warzywo, w przeciwieństwie do sałaty nie psuje się w lodówce nawet przez tydzień. Na zdrowie!

2 komentarze:

  1. aż ślinka cieknie! chciałoby sie zjeśc ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak lubię: apetycznie, smacznie i zdrowo ... polecam i pozdrawiam :)

      Usuń