SUPERFOODS: Jabłka
Słysząc termin superfoods na myśl przychodzą nam od razu egzotyczne owoce z najdalszych zakątków świata. Tymczasem jednym z najbardziej wartościowych owoców dostępnych w naszym kraju bez najmniejszego wysiłku są często niedoceniane przez nas jabłka. Zawierają one mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, są smaczne i niedrogie. Jabłka najlepiej jeść ze skórką i gniazdem nasiennym, ponieważ właśnie tam ukryte są najcenniejsze dla naszego zdrowia składniki.
Oto korzyści płynące ze spożywania jabłek:
Wzmacniają naszą odporność
Jabłka
zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T,
czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Sprzyjają one tworzeniu właściwej flory
bakteryjnej w jelitach. Pamiętajmy, że 70proc. odporności zależy właśnie od
pracy jelit.
Chronią serce
Zawarte w jabłkach flawonoidy mają także niebagatelne
znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalają blaszkom
miażdżycowym przyklejać się do naczyń, przez co są potencjalnym obrońcą przed
miażdżycą. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami
zapalnymi, a także przyspieszają regenerację ich ścian.
Pozytywnie
wpływają na kondycję skóry
Zawarte
w jabłkach minerały: żelazo, cynk, potas, krzem, a także witaminy A, C, E oraz
witaminy z grupy B sprawiają, że jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry
poprzez ochronę zawartego w niej kolagenu. Jabłka to również skarbnica przeciwutleniaczy, przez
co przyczyniają się one do przedłużania życia komórek w naszym ciele. Witamina
C ma ogromne znaczenie przy biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając w ten sposób
wiotczeniu skóry, a tym samym zapewniając jej młody wygląd. Witaminy tej
najwięcej znajdziemy w małych, kwaśnych jabłkach.
Działają
dobroczynnie na układ trawienny
Niezwykle
cennym składnikiem jabłek jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn.
Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w
jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i
zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę
wątroby.
Jedzenie
jabłek usprawnia proces trawienia i hamuje apetyt. Jest to możliwe właśnie
dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu
sygnału o sytości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz