Cykl Superfoods rozpoczynamy od przedstawienia „najzdrowszego ziarna świata”, czyli KOMOSY RYŻOWEJ.
Komosa ryżowa (Quinoa) należy
do tak zwanych superfoods – pokarmów
o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci.
Komosa odznacza się wyjątkowo korzystnymi dla naszego zdrowia właściwościami,
zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole
mineralne, dlatego warto włączyć ją do cotygodniowego menu.
Dla Inków i
Azteków komosa ryżowa stanowiła podstawowy element pożywienia. Jako jedna z
nielicznych roślin była w stanie przetrwać wysokości przekraczające 3000 m
n.p.m., intensywne słońce, bardzo niską temperaturę oraz brak wody. Nazywali ją
„matką wszystkich ziaren”. Quinoa
wykazuje odporność na zmiany klimatyczne. Co istotne, w ziarnach komosy ryżowej
występują saponiny – związki chemiczne, które są jednocześnie naturalnym
środkiem ochronnym rośliny. Dzięki nim w uprawie komosy nie trzeba stosować
pestycydów ani innych związków chemicznych. Quinoa
z powodzeniem zastąpi ryż, kaszę, czy ziemniaki.
Komosa ryżowa
jest bardzo bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera go prawie 20 proc.
Znajdują się w niej także wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, między
innymi uczestnicząca w syntezie białka histydyna, budująca chrząstki lizyna,
stymulująca u dzieci hormon wzrostu i wzmacniająca odporność u dorosłych
arginina, a także metionina, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację
tkanki tłuszczowej.
Komosa ryżowa,
dzięki niezwykłemu składowi, może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją
szczególnie wegetarianom i weganom. Quinoa
nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma
niski indeks glikemiczny. W komosie ryżowej występuje wiele cennych witamin i
pierwiastków – C, E, D, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, wapń, potas, magnez,
cynk, mangan, fosfor, a także ważny w procesie trawienia błonnik. Jak
wspomniałam wcześniej, w skorupce występują również saponiny, dzięki którym
produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne,
przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze,
które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów, a także
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Badania potwierdziły, że
regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko
zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały
organizm (szczególnie nerki) i świetnie radzi sobie z bólami migrenowymi.
Ziarna komosy
ryżowej są również powszechnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.
Wspaniale radzą sobie z siejącymi spustoszenie w naszej skórze wolnymi
rodnikami, hamują procesy starzenia się skóry, poprawiają jej
elastyczność i miękkość. Quinoa
świetnie nadaje się do sporządzania domowych maseczek i peelingów.
Peeling
z komosy:
Garść zmielonych ziaren komosy
1/5 szklanki letniej wody lub
przegotowanego mleka
Łyżeczka miodu
Składniki wymieszać , nałożyć na skórę twarzy, delikatnie masować, po
kilku minutach zmyć letnia wodą.
Agata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz