Pewnie większość z Was słyszała już o
niezwykłych właściwościach owoców goji. W moim menu goszczą one niemal codziennie,
szczególnie jako dodatek do owocowych koktajli. Wierzę, że ich regularne
spożywanie wpłynie korzystnie nie tylko na moje zdrowie, ale i wygląd. Jagody
goji nazywane są przecież „najzdrowszymi owocami na świecie”, a ich skład ma
gwarantować opóźnienie procesów starzenia, wzmocnienie systemu odpornościowego
oraz wzrost sił witalnych. Nie wiem jak Wy, ale ja myślę, że warto spróbować!
Analiza składu owoców wykazała, że goji jest jednym z
najbardziej bogatych w substancje odżywcze pokarmów na świecie! W 1988 roku
Instytut Żywienia w Pekinie przeprowadził szczegółową analizę chemiczną i
odżywczą jagód goji. Odkryto, że zawierają one niesamowite ilości witamin,
minerałów, białek, aminokwasów i innych składników odżywczych.
Owoce goji poleca się w leczeniu reumatyzmu
spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia
wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, opóźnia procesy
starzenia, wyszczupla, powoduje wzrost witalności, poprawia wzrok, zapewnia
długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd posiada
silne działanie stymulujące układ odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu
immunoglobulin, których poziom obniża się wraz wiekiem. Ich spożywanie zalecane
jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Spożywanie goji hamuje syntezę cholesterolu,
zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Jagody Goji stosowane są w tradycyjnej
medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy
dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu,
mięśni i kości. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie
jagód, jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby,
śledziony, płuc i nerek. Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów,
witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie
jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Mieszkańcy tybetańskich i mongolskich dolin, gdzie występują jagody
goji, darzą ten owoc niezwykłym uwielbieniem. Trudno się im dziwić biorąc pod
uwagę fakt, iż wierzą, że to właśnie ten owoc zapewnia im długie, wolne od chorób
życie. Jedna z chińskich legend opowiada o
człowieku, który dzięki spożywaniu zupy z goji żył ponad dwieście lat!
Korzyści płynące ze spożywania owoców goji:
1.
Chronią nasze DNA i zapobiegają starzeniu się
Bez stałej ochrony nasze DNA może zostać uszkodzone
na przykład przez toksyny pochodzące z niezdrowej żywności. Tego typu
uszkodzenia czynią nasz organizm podatnym na wszelkiego rodzaju choroby i
przedwczesne starzenie. Znakomitym lekarstwem na to są antyoksydanty. Badania
wykazały, że owoce goji są niezwykle bogate w te związki chemiczne.
2.
Dodają energii i pomagają w walce ze stresem
Jagody Goji pomagają organizmowi skutecznie
radzić sobie ze stresem. Wspomaga pracę nadnerczy , na które stres działa
wyjątkowo niekorzystnie.
3.
Zwiększają libido
W Azji jagody goji są znane jako silny
afrodyzjak . Zwiększają poziom testosteronu, który pobudza libido u mężczyzn i
kobiet . Ponadto poprawiają one ogólną kondycję , nastrój i samopoczucie , które są ważne dla satysfakcjonującego życia
seksualnego.
Starożytne chińskie przysłowie mówi:
"Ten, kto podróżuje tysiące kilometrów z dala od domu, nie powinien jeść
goji !"
4.
Wspomagają produkcję hormonu wzrostu
Przeciętny 70-latek produkuje 10 razy mniej
hormonu wzrostu niż przeciętny 20-latek. Wysokie stężenie składników odżywczych
zawartych w jagodach goji stymuluje produkcję tego znanego z odmładzających
właściwości związku chemicznego.
5.
Wspomagają serce
Jagody goji uważane są za naturalny środek
zapobiegający chorobom serca przez działanie obniżające ciśnienie krwi, a także
równoważące poziom cholesterolu.
Agata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz