W dni powszednie wstaję zazwyczaj o 7:00 rano i mam godzinę do wyjścia do pracy. W tym czasie robię makijaż oraz przygotowuję
śniadanie i posiłki, które zabieram ze sobą do biura. 60 minut to względnie sporo czasu, jednak w praktyce często
zdarza się, że jedno małe potknięcie potrafi całkowicie zdezorganizować
przygotowania - choćby zbyt długo
przygotowywane śniadanie. Jak wiadomo jest to najważniejszy posiłek w ciągu
dnia, dlatego musi być zdrowy, dawać energię na kilka kolejnych godzin,
pobudzać metabolizm do pracy, być możliwie szybki do przyrządzenia no i
oczywiście smaczny!
Oto przykłady śniadaniowego menu, które goszczą na
moim stole najczęściej i spełniają wszystkie powyższe warunki:
1. PŁATKI RYŻOWE/GRYCZANE (nie zawierają glutenu)
Płatki ryżowe/gryczane + owoce do wyboru (banan, gruszka,
kiwi, pomarańcze, truskawki, borówki) + siemię lniane + nasiona chia +owoce
goji
2. KANAPKA Z PEŁNOZIARNISTYM PIECZYWEM (typu pumpernikiel)
Pieczywo pełnoziarniste + wędzony łosoś lub pasta z awokado lub pieczeń z indyka na
zimno lub serek naturalny (bez konserwantów) ze szczypiorkiem i rzodkiewką
3. KOKTAJL OWOCOWY
Zmiksowane: owoce do wyboru (banan, brzoskwinie, kiwi,
truskawki, pomarańcze, maliny) + woda niegazowana + nisiona chia + owoce goji +
miód
4. JOGURT NATURALNY Z OWOCAMI
Jogurt naturalny + owoce do wyboru (banan, kiwi,
brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, borówki) + miód + nasiona chia + siemię
lniane + owoce goji
Śniadanie popijam zazwyczaj zieloną herbatą, sokiem 100%
(bez dodatku cukru) lub woda z cytryną i miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz