Czy próbowałyście już jednego z
najzdrowszych warzyw świata? Nie? Czas nadrobić zaległości! Jarmuż to warzywo,
które niezwykle często gościło na stołach Europejczyków w czasach średniowiecza.
Potem jego popularność znacznie spadła. Dziś znów cieszy się wielkim
zainteresowaniem zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Trudno się
dziwić, jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa!
Wartości odżywcze jarmużu
Filiżanka jarmużu to
jedynie 35
kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych.
W takiej porcji znajduje się:
W takiej porcji znajduje się:
- 15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B
- 40% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę of C
- 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
- 5 gramów błonnika
- a także kwasu foliowy, beta-karoten, potas, żelazo i fosfor.
Walory zdrowotne
jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną
zawartością witamin antyoksydacyjnych. Zawiera mnóstwo witaminy C, więcej mają jedynie
papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie
się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa
powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Przeciwrakowe działanie roślin z rodzaju kapustowatych jest znane od wielu lat. Dotychczas niewiele było jednak wiadomo na temat mechanizmu ich działania. Warzywa z rodziny kapustowatychzawierają związki zwane izotiocyjanianami, które, są odpowiedzialne za profilaktyczne i lecznicze działanie tych warzyw wobec nowotworów. Jednym z najistotniejszych związków z tej grupy jest sulforafan (SFN).
Testy laboratoryjne na komórkach ludzkich wykazały także jego tokstyczność względem raka piersi przy zachowaniu zerowej szkodliwości dla komórek zdrowych. Dzięki eksperymentom wykazano, że mechanizm działania SFN jest łudząco podobny do aktywności taksanów oraz winkrystyny (popularnych leków stosowanych w chemioterapii nowotworów). Lecznicze składnik jarmużu są znacznie mniej aktywne od typowych leków stosowanych w chemioterapii, znacznie obniżona jest jednak jego toksyczność. Pozwala to na stosowanie go przez lata bez wywoływania jakichkolwiek negatywnych objawów.
Oto moje
ulubione sposoby na wykorzystanie jarmużu:
- Zielone smoothie
Zmiksuj
2 garście liści jarmużu, kiwi, banana, jagody goji, siemię lniane, łyżeczkę
miodu, miętę, szklankę wody mineralnej
źródło: pinterest.com
- Sałatka z jarmużem
Jarmuż
może z powodzeniem zastąpić każdy rodzaj sałaty. Do jego liści dodaj swoje
ulubione składniki: kurczaka, tuńczyka, ciecierzycę, fasolę, skrop oliwą z oliwek
źródło: pinterest.com
- Puree
Do
ugotowanych ziemniaków dodaj 2 garście zblanszowanych liści jarmużu, za pomocą
tłuczka rozgnieć warzywa na gładką masę
źródło: pinterest.com
Jarmuż
w świetnej cenie znalazłam ostatnio w Biedronce. Warzywo, w przeciwieństwie do
sałaty nie psuje się w lodówce nawet przez tydzień. Na zdrowie!
aż ślinka cieknie! chciałoby sie zjeśc ;)))
OdpowiedzUsuńTak jak lubię: apetycznie, smacznie i zdrowo ... polecam i pozdrawiam :)
Usuń